2 május 2011
Hozzászólások: 0

“Véletlen” Twitter-tudósítás Bin Laden haláláról

Ma hajnalban Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy egy katonai akcióban meghalt az al-Kaida rettegett vezére, Osama Bin Laden. Nemrég az is kiderült, hogy Sohaib Ather IT-tanácsadó élő Twitter-közvetítésben számolt be az eseményről – anélkül, hogy erről ő maga is tudott volna.

Az Osama haláláról érkező első nem hivatalos, illetve félhivatalos tájékoztatások versenyét a Twitter nyerte: a pakisztáni Abbottabad faluban élő IT-tanácsadó, Sohaib Ather (@reallyvirtual) tudtán kívül végig közvetítette azt a katonai akciót, amelynek során életét vesztette a világ egyik legrettegettebb terroristavezére. Helyi idő szerint hajnali egykor Ather azt írta a Twitteren, hogy egy katonai helikopter cirkál az egyébként csendes település felett, majd néhány perc múlva hatalmas robbanásokat lehetett hallani. Ezt követően a tanácsadó folyamatosan követte a történteket, majd a hivatalos kormányzati álláspontról is posztolt a Twitteren.

A hivatalos híradások mintegy hat órával később jelentek meg, Ather is ekkor ébredt rá, hogy milyen akcióról írt a Twitteren.

A helyzet annál is inkább érdekes, hogy az Egyesült Államok április végén alakította át a terrorriasztás metódusát, az új, kétfokozatú tengerentúli riadóláncban pedig – felismerve a közösségi média gyorsaságát és széles körű elérését – a Facebook és a Twitter is jelentős szerepet kapott.

Forrás: Business Insider

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.