23 május 2011
Hozzászólások: 0

Többmillió gyerek a Facebookon

Nagyjából 7,5 millió kiskorú használja rendszeresen a Facebookot – közölte legújabb kutatásának eredményeit a napokban a Consumer Reports. A biztonságos internet-használat ügye már Magyarországon is évek óta téma.

 

A Facebook (FB) felhasználási szabályzata szerint ellentétes az Egyesült Államokban érvényes szövetségi joggal, hogy tizenhárom év alatti gyerekek regisztráljanak a közösségi oldalon. (Az FB szabályzata – a magyarországi felhasználók számára is – angol nyelven elérhető ezen a linken.)

A Consumer Reports szerint a kiskorúak FB-regisztrációját a szülők csupán elvétve ellenőrzik, és ezzel a gyerekeket több veszélynek is kiteszik. A tanulmány szerzői szerint 2010-ben mintegy ötmillió tengerentúli háztartás volt érintett valamilyen, az FB-hez köthető visszaélésben: vírusfertőzésben vagy személyiséglopásban. Mindemellett nagyjából egymillió gyereket zaklattak cyber-szatírok a közösségi oldalakon tavaly.

 

A Consumer Reports adatai szerint a Facebookot mintegy 7,5 millió kiskorú használja rendszeresen az Egyesült Államokban.

 

Ennél is aggasztóbb – jegyezte meg a Consumer Reports tanulmányának egyik szerkesztője -, hogy a dokumentumban szereplő többmillió tízéves, vagy még fiatalabb gyermek szüleinek többsége egyáltalán nem fordít figyelmet gyermeke internetezési szokásaira.

A Facebook egyébként idén áprilisban olyan fejlesztéseket vezetett be az oldalon, amelyek megkönnyítik az inzultusok, a hamis profilok, vagy az erőszakos tartalmak bejelentését, valamint egy, a tanároknak szóló útmutatót is elkészítettek.

Magyarországon a Puskás Tivadar Közalapítványon belül működő Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ (CERT-Hungary) létrehozta a biztonságosinternet.hu weboldalt, ahol a bejelentések mellett a szülők, tanárok gyakorlati tippeket is kaphatnak a gyermekek biztonságos internet-használatának elősegítéséhez. A CERT-Hungary kezdeményezésével csatlakozott a Safe Internet konzorciumhoz.

A Safer Internet Day-t, vagyis a Biztonságos Internet Napot világszerte mindenhol február elején, ugyanazon a napon rendezik meg – ma már több mint 60 országban – köztük Magyarországon is. Itthon először 2004. február 6-án szervezték meg ezt az eseményt.

 

Hasznos linkek:

biztonsagosinternet.hu

saferinternet.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.