13 május 2011
Hozzászólások: 0

Szomszédok 2.0, avagy a lakóközösségi média ébredése

Új közösségi felületet indít a világhálón két internetes szakértő. Christopher Nguyen és Kevin Lim, akik korábban a Google felvirágoztatásában vállaltak jelentékeny részt, legújabb kezdeményezésükkel  a városi lakóközösségeket célozzák meg. A Yatown lehet a jövő pletykapadja, valamint a közösképviselők virtuális irodája.

A Yatown ötletét a saját frusztrációnk adta, ugyanis kimondottan nehéznek bizonyult, hogy szomszédainkat összekössük az interneten – mondta az új cég vezérigazgatója Christopher Nguyen. Az emberek többnyire “építsd-magad” típusú közösségi rendszerekben próbálják meg összekapcsolni a környezetükben élőket, de nem ritka az sem, hogy egy lakóközösség a Facebookon hoz létre külön csoportot saját kommunikációjukra.

Nguyen szerint azonban az ilyen megoldások három tényező miatt is kudarcra vannak ítélve. Először is az elavult honlapok, levelező listák és a kapcsolódó eszközök beállítása túl sok munkát jelentenek, a szomszédok nehezen találják meg a szolgáltatást, illetve az emberek ódzkodnak attól, hogy összekapcsolják a meglévő webes rendszereket lakókörnyezetükkel.

“A szomszédainkkal mindennap találkozunk, viszont az utcában néhány házzal feljebb lakókat szinte csak látásból ismerjük. Pedig lehet, hogy ők többet tudnak arról, hogy milyen baleset volt tegnap az utca végében, miért dugult be a környéken a közlekedés, vagy éppen tudnának szerezni egy remek asztalost, ha szükségünk lenne rá” – mondta a Yatown koncepciójáról Kevin Lim.

“Facebook szomszédoknak” – az ötletgazdák jelenleg így definiálják röviden a Yatownt, amely jelenleg 192 ezer lakóközösség számára érhető el szerte az Egyesült Államokban. Egyes felmérések szerint az amerikai háztartások elkölthető pénzük mintegy 80 százalékát lakóhelyük tíz mérföldes körzetében költik el – a Yatown alapítói ebből az összegből kíván részesedést szerezni.

Forrás: SocialTimes.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.