18 január 2011
Kategória
b4press
blog
Hozzászólások: 0

Miért van ingyen a pályázat Magyarországon?

Miért? Ingyen van a pályázat Magyarországon? Nem. És sehol másutt a világban. A tapasztalatok szerint azonban a magyarországi kisvállalkozások körében általános vélekedés, hogy egy-egy pályázat egyenesen utat jelent a kevés munkával megszerezhető, de tekintélyes summákhoz vagy az ajándékba kapott vastag borítékokhoz.

A B4Press Magyarország Kft. másfél hónappal ezelőtt hirdette meg első pályázatát, a Start Online néven futó vállalkozásösztönző “programot”. Az induló, vagy éppen  “újrainduló” vállalkozások intenzív érdeklődése minket is meglepett: az ingyenes regisztráció kiváló hívószónak bizonyult, a pályázatra regisztrálók száma minden várakozásunkat felülmúlta. Bár a kiírásban és a pályázati honlapunkon is minden kétséget kizáróan jeleztük, hogy cégünk profitorientált vállalkozás és a pályázaton elnyerhető, több 50 százalékos kedvezményt ajánljuk fel támogatásként, a regisztrált vállalkozások több mint fele megdöbbenéssel és némi csalódással vette tudomásul, hogy nem egy ingyenlottó játékra regisztráltak, ahol ajándék honlapot lehet nyerni.

Az elmúlt években számtalan olyan vállalkozással találkoztunk Magyarországon, amelyek nemcsak, hogy az induláshoz, a termék- vagy szolgáltatás-bevezetéshez, márka- és imidzsépítéshez szükséges pénzügyi forrásokkal nem rendelkeztek, de még egy névjegykártya elkészítését is megterhelő beruházásnak érezték. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezeknek a vállalkozásoknak nincs helyük, szerepük és küldetésük a hazai kkv-szektorban! Ellenkezőleg: ezeknek a vállalkozásoknak a nagy része kifejezetten jó ötletekkel, tisztességes szándékkal és nemes célokkal kezdték meg működésüket. A kezdeti befektetésekre szánt pénz azonban hamar elfogyott, mi pedig – webfejlesztőként – hiába gondoltuk úgy, hogy a cégek jó döntést hoztak, amikor a fénymásológép helyett cégük honlapjára kívánták elkölteni megtakarított forintjaikat, számtalan esetben kellett leírnunk a megbízási összeg jelentős részét veszteségként. Miért lehetett így? Drágák voltak a honlapok? A pénzzel együtt elfogyott a vállalkozók bátorsága is, hogy első befektetésük az erőteljes webes megjelenés legyen? Az okok sokfélék lehettek, mi pedig sokat tanultunk ezekből az esetekből.

Mindezen tanulságokat leszűrve tavaly ősszel úgy gondoltuk, hogy a B4Press Magyarországnak is segítenie kell a vállalkozásokat abban, hogy ne vesszen el a kezdeti lelkesedésük és a webes jelenlét fontosságát felismerve még névjegykártyára is jusson… A végeredmény a Start Online pályázat lett, amely, mint a pályázatok többsége, szintén önerőhöz kötött. Hogy miért? Egyfelől senki nem adja szívesen a munkáját ingyen, arról nem is beszélve, hogy az ingyen munka később sokkal többe kerülhet mindkét félnek, mint amennyit az egyszeri befektetésen megspórolt. Másfelől, ha ingyen honlapokat és tartalmakat kezdünk kínálni, boldog-boldogtalan nálunk csöngetne az ajándék honlapért. Ahogy a B4Press is rendelkezik egy jól meghatározható, világos jövőképpel, úgy gondoljuk, partnereink, ügyfeleink között is olyan vállalkozásokat szeretnénk látni, amelyek hasonló céltudatossággal építik üzletüket és jövőjüket.

A kölcsönös elkötelezettség és közös üzleti “érdekeltség” garanciáját pedig abban látjuk, hogy olyan lehetőséget biztosítsunk a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amellyel a minimális kezdeti befektetés mellett a webes üzletépítés megfelelő színvonalú alapjaihoz juthatnak.

Ha mindezek dacára vagy éppen hatására kíváncsi vagy egy önerőhöz kötött vállalkozásösztönző pályázatra, akkor látogass el pályázati oldalunkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.