1 február 2011
Hozzászólások: 0

Mi az a weboldal?

“Egy vagy több webes forrásból származó információk összessége, amelyet egyidejű feldolgozásra szánnak, és egy egyszeri URI határoz meg. Jobban mondva, egy weblap egy webes forrás, amely további webes forrásokat foglalhat magába egyetlen közös egységként való feldolgozásra, és azon egyedüli webes forrás URI-je hivatkozik rá, amely nem foglaltatik benne.” – W3C

Mi a B4Pressnél kicsit “közhelyesebb” gondolkodunk a weboldalakról, mint ahogy az a World Wide Web Consortium hivatalos meghatározásában olvasható. A megközelítésünk nem csak köznyelvi, de átfogóbb is. A weboldal valóban a web egy adott egységnyi felülete, amelyet műszaki vagy éppen programnyelvi szempontból a W3C definíciójához hasonló meghatározhatunk.

Emellett azonban nem tudunk figyelmen kívül hagyni, olyan szempontokat, hogy
  • mit jelent az internet a modern ember életében, illetve az üzleti szférában?
  • milyen irányban változtatta meg az internet-használat elterjedése, kiteljesedése a hétköznapi életet?
  • milyen funkciója van egy honlapnak a weben és milyen funkciója, szerepe van az offline életünkben?
  • milyen célokra és hogyan használható egy weboldal?
  • milyen törvényszerűségei vannak egy honlap fejlődésének?
  • melyek azok a szempontok, amelyek segítik és melyek azok, amelyek hátráltatják egy honlap fejlődését?

Azt természetesen nem mi fogjuk megmondani, hogy mi az internet. Hiszen azt mindenki, aki elkezdte használni a világhálót, tudja, vagy legalábbis sejti, hogy mit jelent számára a web. Szociológiai tanulmányok százai, ezrei születtek ebben a témakörben, részletesen taglalva, hogy az internet megjelenése, az online szolgáltatások terjedése milyen társadalmi, interperszonális és pszichológiai változásokat indított el.

Azt azonban még mi is nagy megdöbbenéssel tapasztaljuk szinte naponta, hogy milyen tévhitek és félreértések élnek a közvéleményben arról, miként, milyen alapvető megfontolások mentén, milyen mélységű tudásra és tapasztalatra alapozva készítenek vállalkozók és vállalkozások honlapokat. Most, 2011-ben is meglepetést okoz számunkra, hogy egyes megrendelők tapasztalatlanságát kihasználva milyen fércmunkát neveznek vállalkozások weboldal- és honlapépítésnek. Az ilyen jellegű ajánlatokban többnyire felbukkan az “ingyenesség” mint hívószó.

Bár webes fejlesztőkként, mi is üdvözöltük azoknak a tévhiteknek a fokozatos “lebomlását”, amelyek néhány évvel ezelőtt még a honlapkészítési megbízások többségét meghatározták. Még az ezredforduló után is gyakran találkoztunk olyan elvárásokkal, hogy valamennyi fejlesztési ötletet és energiát a webdizájn szolgálatába kellett (volna) állítanunk. Igen, a dizájn valóban fontos, de megengedhetetlen, hogy a dizájn a tartalom rovására menjen! Megengedhetetlen, hogy egy honlap látogatója a sarlatán grafikusok és dizájnerek kontárkodása miatt perceket töltsön azzal, hogy egyáltalán rájöjjön, miről szól az adott weboldal, mit kínál egyáltalán a látogatónak. (Egy hírportálra érkeztem? Vagy egy félresikerült webshop landing page-ét látom? Ez egy aggregátor-site? Ezen eladni akarnak valamit? Vagy én adjak el valamit nekik?) Megengedhetetlen, hogy egy meghatározott céllal az internet szövetébe helyezett weboldal ne legyen egyértelmű, ne támogassa minden apró részletében azt a célt, amiért azt a weboldalt létrehozták. És lehet, hogy rossz hírt kell közölnünk, de a látogató nem fog perceket tölteni azzal, hogy egy összetákolt weboldalból kihámozza, hogy az mit akar közölni, mit akar eladni. A grafika és a dizájn önmagában nem elég ahhoz, hogy egy tartalom nélküli honlap tartalmasnak tűnjön, arra viszont bőven elegendő, hogy egy tartalmas weboldal rossz grafikával egyszerűen elriassza a látogatókat.

A B4Press Magyarország a WordPress publikációs rendszerrel dolgozik. A WordPress egy nyílt forráskódú rendszer, amely világszerte aktív fejlesztői közösséggel rendelkezik. A nyílt forráskód a honlap tulajdonosa és üzemeltetője szempontjából egyaránt biztonságos rendszert jelent, előnye abban érhető tetten, hogy a jövőben bármilyen kiegészítő alkalmazás, funkció szabadon fejleszthető a honlapra. A WordPress segítségével “beszálló” szintű honlapok is gyorsan és rugalmasan építhetők fel, a weboldal tulajdonosa pedig már működés közben is könnyedén módosíthatja a honlap funkcióit és dizájnját. Hogy mikor, mit és hogyan fog módosítani, azt maga is saját weboldalának forgalmából, valamint a látogatói visszajelzésekből döntheti el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.