10 február 2011
Hozzászólások: 0

Már a közösségi oldalakon támadnak a vírusok

A Facebook lesz a vírusok és netes támadások legnépszerűbb célpontja 2011-ben – állítja szakértői előrejelzésében a Panda Security.

Alig több mint egy hónap telt el a 2011-es évből, de az eddigi tapasztalatok alapján máris számos Facebook-profilt ért közvetlen vagy közvetett támadás. A Panda Security elemzői szerint a vírusok és interneten keresztüli támadások megalkotói és kivitelezői körében a Facebook népszerűsége töretlen.

Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója szerint mindennek prózai okai vannak: a Facebookon keresztül rengeteg olyan ember kapcsolódott be aktívan a számítástechnikába, akinek amúgy nem sok fogalma van erről. Ők egy olyan hiszékeny réteget képviselnek, akiknek gyakorlatilag mindent el lehet adni.

Ennek egyik legjobb példája a múlt héten felfedezett Asprox.N nevű trójai, ami egy e-mail formájában érkezik, és egyenesen azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy a Facebook-fiókja spamet terjesztett, így a belépési adatok központilag meg lettek változtatva, az új jelszó pedig a csatolt Word fájlban található. Maga a fájl csak az ikonjában hasonlít egy igazi Word dokumentumra, valójában egy exe, amelyre kattintva egyrészt letöltődik és megnyílik egy valódi Word dokumentum, másrészt viszont megkezdődik a tényleges spammelés.

A probléma az IT-biztonságtechnikai kultúra hiánya – tette hozzá Sándor Zsolt. Sajnos nagyon sokan vannak még manapság is azok, akik mindenféle megfontolás és óvatosság nélkül gyakorlatilag mindenre rákattintanak, ami az orruk elé kerül, a közösségi média pedig az ilyen jellegű akciókhoz kiváló táptalajt biztosít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.