20 február 2011
Hozzászólások: 3

Hogyan szabaduljunk meg a Facebook-függőségtől… és maradjunk mégis felhasználók

A legelvakultabb felhasználó életében is biztosan volt egy pont, amikor tele lett a hócipője a Facebookkal: már-már törölte profilját, de valami mégsem engedte megtenni ezt a “végzetes” lépést. Nem nehéz észrevenni azt sem, hogy ismerőseink, barátaink hogyan válnak a közösségi oldal rabjává.

A SocialTimes.com öt egyszerű “trükköt” is javasol a kóros túlhasználat ellen, az FB-függőség enyhítésére.

1. Töröld az üzenőfalad!

Évekkel ezelőtt a Facebook üzenőfala csupán alkalmazások és profil-boxok özöne volt, amit spóra-szerűen terjedő kommentek díszítettek. Ma az üzenőfal a személyes kommunikáció terepe, tele hozzászólásokkal és olyan személyes üzenetek folyama, amely – akármilyen hihetetlenül is hangzik – még a szexnél is nagyobb örömet és élvezetet jelent a valódi függők számára. Ha valaki egy ilyen erejű függőségtől szeretne megszabadulni, a legjobban teszi, ha törli üzenőfalát. Ezzel ugyanis a személyes kapcsolatokból nem zárta ki magát, az ismerősei továbbra is el tudják érni. A Facebook adatvédelmi beállításai között meggyőződhet arról is, hogy saját tartalmai nem megoszthatók másokkal, ez a beállítás előfeltétele az üzenőfal törlésének. A függőség elleni harcban az már félsiker…

2. Kapcsolj ki minden email-értesítést!

Meglepően hatékony módszer, szinte nem is várnánk, hogy a Facebook mennyivel kevésbé tolakodik be az életünkbe. Ezentúl nem ugrunk automatikusan a Facebookra, ha valaki bejelöl egy fényképen, vagy hozzászól egy poszthoz.

3. Tölts le a időkorlátra figyelmeztető plugint!

Egy ilyen kiegészítő segítségével beállítható a napi internetezésre szánt idő, és mint egy bébicsősz, a plugin jelez, ha letelt az aznapi limit. A Google Chroome böngészővel rendelkezőknek a Google Nanny nevű kiegészítő jelent segítséget. Kimondottan hamar feltűnik az addiktív júzer számára, hogy a Facebook milyen tempóban, mennyi időt elvisz a napi keretből.

4. Használj privát csoportokat a baráti és családi kapcsolatokra!

A Facebook csoportokon belül létrehozhatjuk a szoros családi és baráti kör csoportját. Ez azért hasznos, mert a Facebookon belül egy külön felületet jelent, amelyen célzottan csak a legfontosabb ismerősök kommunikációját követhetjük nyomon. Ha szereted a Facebook stílusát, akkor bizonyára értékelni fogod, hogy olyan szűrést csináltál, amelyen belül már csak a valódi életedet érintő kommunikáció zajlik.

5. Töröld néhány ismerősödet!

Ez már biztosan megfordult mindenki fejében… viszont nem ez a legrosszabb, ami történhet az életben! Még az is lehet, hogy önzőnek hangzik, viszont ezzel sokkal hatékonyabb közösségi hálózati kommunikációs eszközhöz juthatunk, ahelyett, hogy Farmville-üzenetek és a tízévesek osztálykirándulásán készült képek özönét böngésznénk nap mint nap.

3 responses on “Hogyan szabaduljunk meg a Facebook-függőségtől… és maradjunk mégis felhasználók

  1. Kozma Erika szerint:

    …hasznos tanácsok ezek. Érdemes elgondolkodni rajta.
    Iwiw-függőségre valami hasonló “gyógyír”…? 🙂

  2. Kozma Erika szerint:

    novakcsabi

    …találó, igazán találó. De akkor félő, hogy csöbörből vödörbe… vagyis facebook-on kötnék ki. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.