16 február 2011
Hozzászólások: 0

Fogjunk tolvajt a Twitteren!

Nagy-Britanniában felismerték, hogy a közösségi oldalak bűnmegelőzésre és bűnüldözésre is kiválóan használhatók. Legutóbb az egyre növekvő közéleti befolyással bíró Twitter mikroblogot használták arra, hogy bárki nyomon követhesse a rendőrséghez érkező bejelentéseket, most pedig egy egész Angliát és Walest lefedő bűntérképet készítettek.

A fejlesztés lényege, hogy utcára lebontva adja meg az előző hónapban elkövetett bűntettek számát és fajtáját, színkódok által hat kategóriába sorolva. A különleges térkép a brit rendőrség régi-új alapelveit, az elszámoltathatóságot és az átláthatóságot is támogatja: az oldalon az adott körzet biztonságáért felelős rendőrök elérhetőségeit és adatait is közzéteszik.

A brit belügyminisztérium legújabb találmánya, a szigetország nagy részét lefedő bűntérkép megosztja mind a lakosságot, mind a szakértőket. Egyes jóslatok szerint az ingatlanpiacot is befolyásolhatja a túl nagy tudás, és akár szellemvárosok is kialakulhatnak a fokozottan veszélyesnek beállított kerületekben. A közönség vélhetőleg már nagyon várta az új funkciót; az internetes oldal elindítása után néhány órával már használhatatlanná is vált, hiszen percenként 75 ezren lettek volna kíváncsiak szűkebb környezetük kockázati besorolására.

Forrás: Magyar Nemzet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.