25 március 2011
Hozzászólások: 0

A WordPress is meglovagolja az iPad2 hullámait

A WordPress (WP) mögött álló Automattic olyan interface-t jelentett be, amelynek segítségével a wordpress.com alatt futó többmillió blog az iPad 2-re optimalizált módon jelenik meg. Persze, az iPad 2 március 10-i nemzetközi és március 25-i magyarországi premierje temérdek wordpress.com-felhasználó számára ígér új olvasói élményt, nem szabad elfelejteni, hogy a saját domain alatt futó WP-oldalak egy-egy praktikus pluginnel már régóta optimalizálhatók mobileszközökre.

Ha már a saját domain alatt futó WP-rendszerek régóta alkalmassá tehetők a mobileszközök való megjelenítésre, az Automatticnál úgy gondolták, ideje gondoskodni arról a mintegy húszmillió blogról, amely a wordpress.com alatt fut.

Az Automattic bejelentése szerint az Onswipe-pal közösen olyan megoldást készítettek, amellyel a wordpress.com domainen futó 18 millió blog kifejezetten az iPad2 eszközökre optimalizált módon jelenik meg. Mindez persze azért érdekes, mert a WP-blogok máshogy viselkednek egy saját domain, illetve a wordpress.com alatt. (A legfontosabb különbség e két megoldás között a személyre szabhatóság: míg a saját szerveren és domain alatt telepített WP-rendszerekben minden egyes pixel szabadon módosítható, a wordpress.com-on regisztrált blogok jóval több kötöttséget jelentenek – mind az elérhető és telepíthető alkalmazások, mind a dizájn szempontjából.)

Az Automattic és az Onswipe közös alkalmazása a betűtípusok cseréjére, az egyéni beállításokra és a template-ek használatára fókuszál. A megoldás már a html5 előnyeit is kihasználja, egyedi telepítésű rendszerekhez pedig bővítményként (plugin) letölthető. (A plugin letöltése az Onswipe oldaláról.)

Tévedés lenne persze azt gondolni, hogy a világ egyik vezető publikációs rendszere most kezdett el összeismerkedni a mobileszközökkel. Az internetezésre is alkalmas mobileszközök vírusszerű terjedését felismerve, a B4Press Magyarország Kft. is úgy építi fel ügyfelei honlapját, hogy azok szöveg- és tartalomcentrikusan jelenjenek meg az iOS és Android alatt futó készülékeken (iPhone, Android-telefonok stb…).

Mit jelent ez a gyakorlatban? Mindaz, amit a WP, illetve fejlesztői az internet-használatról gondolnak, érdemi tartalomban, célzott tartalom-menedzselésben és az egyszerű felhasználhatóságban összpontosul. A WordPress-alapon felépített honlapok mobil megjelenítése éppen ezért mellőzi az olyan “másodlagos” szempontokat, mint a webdizájn, a grafika és a fotószerkesztés. A “Content is the king!” elvén tehát csak a szöveges tartalom az, ami a mobilinternetezés során meghatározó!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.