14 március 2011
Kategória
blog
web
Hozzászólások: 0

A Google Circles létezik, de még várni kell rá

Ellentmondásos hírek érkeztek tegnap arról, hogy a Google elindítja-e saját közösségi hálóját vagy sem. Az online mamutcég Circles nevű megoldásának alapja nem más, mint hogy a felhasználók Gmail-fiókjaiban egyrészt rengeteg egyéb Gmail-felhasználó címe szerepel, másrészt a Readeren vagy a Buzzon keresztül több megosztó-felületet is definiáltak a felhasználók.

Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Szinte tonnákban mérhető személyes adatot, információt, amelyet felhőkben tárolunk az interneten. Illetve azt a régóta szükségszerű lépést a Google részéről, hogy hasznosítsa az internet szisztematikus gyarmatosításából adódó előnyöket. A mindössze 19 éves Daniel Gross ugyanis a Greplinnel komolyan borsot tört a Google orra alá azzal, hogy megteremtette a közösségi hálózatokon – számítási felhőkben – tárolt információk kereshetőségét. Mindezt csak azért, mert a fiatal fejlesztő egy házibuliba sietve nem csak a pontos címre nem emlékezett, de még arra sem, hogy melyik közösségi platformon kapta meg a címet. Ebből a malőrből pedig egyik olyan felhőalapú kereső született, amely a Facebooktól a Twitteren vagy a Yammeren át a Google teljes alkalmazási palettájában (Gmail, Docs, Contact, Calendar stb…) is képes megkeresni egy információt.

Mint az már a Google social search oldalairól is kiderül, a cég ügyesen összekapcsolta a felhőiben tárolt felhasználói információkat, így láthatók például a Gmail-fiókunkban található email-címek alapján az elsődleges és másodlagos kapcsolati köreink. (Gondot számomra csak az jelent, hogy a Google felületén nincs keresés, illetve több, a kapcsolati körben feltüntetett személyhez nem biztosít valódi elérhetőséget a gugli-lánc… Így hiába szerepel egyik kedvenc zenekarunk énekese az elsődleges kapcsolatok között azért, mert követjük a Twitteren, csalóka a megjelenítés, hiszen az elérhetőség szempontjából ugyanolyan távol vagyunk tőle, mint korábban. Ehhez képest a Facebook sokkal inkább átjárhatóvá tette ezt a távolságot, ahol könnyűszerrel eljuthattunk addig, hogy közvetlenül az előadótól kértünk interjút egy külföldi út alkalmával.)

Egyes híradások szerint a Google célja saját szochálójával mindössze az, hogy fényképeinket, videóinkat és egyéb személyes tartalmainkat csupán a valódi ismerősökkel oszthassuk meg. Amellett, hogy a relevancia-számítás erre simán ad lehetőséget, személy szerint kétlem, hogy a Google nagyívű tervei itt véget érnének…

Egy biztos, a Google március 13-án cáfolta a március 13-án felröppent híreket, miszerint este elindítja a Circles-t. De az is biztos, a Google egyetlen dolgot nem cáfolt a hír kapcsán: a Circles projekt létezik és gőzerővel dolgoznak rajta.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.